Misschien wilde je altijd al eens kennismaken met meditatie. Wat is dat eigenlijk, hoe doe je dat en (misschien wel vooral): wat heb je eraan? Op drie ochtenden kun je een antwoord op deze vragen krijgen!

Je leert wat meditatie precies is en hoe je dat doet. Je onderzoekt wat meditatie met je doet. Krijg je meer rust in je hoofd? Kun je je beter ontspannen? Word je in je dagelijkse leven rustiger? Ga je mis­schien ook beter sla­pen? Onderzoek heeft aangetoond, dat meditatie op al deze terreinen positieve effecten heeft. In deze cursus kun je dat zelf ook ontdekken.

Onderaan deze pagina vind je nog wat meer informatie

De drie lessen hebben ieder een eigen thema, maar oefenen staat steeds voorop. In de eerste les leer je de ver­schillende meditatie houdingen en je oefent daar ook mee. Van belang is dat je comfortabel kunt ‘zitten’. Daar­om krijg je tussendoor ook enkele ontspanningsoefeningen. In de tweede les on­der­zoeken we wat meditatie met je doet. Wat gebeurt er precies als je mediteert en wat levert dat op? In de derde les gaan we daar nog wat dieper op in. Helpt meditatie bijvoorbeeld bij het omgaan met lastige zaken in je leven, bij heftige emoties of bij stress? We kijken dan ook naar een eventueel vervolg op deze kennismaking. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een (gratis) proefles in de wekelijkse meditatie & mindfulness les of een andere workshop of cursus. In alle lessen kun je uiteraard al je vragen stellen en ervaringen uitwisselen.

Zaterdag 16, 23 en 30 september van 10.30-12.00 uur

Docent: Geert Gerats

Kosten: € 60
N.B. Heb je een Nieuwegein Stadspas? Dan is jouw eigen bijdrage slechts € 10!

 

Leer Mediteren!
Mediteren is niet moeilijk, het is zelfs heel simpel. Je zit op een kussen of een stoel, met een zacht gestrekte rug, je mond is gesloten, je ogen zijn gericht op een punt vlak voor je. Je legt de aandacht ín je lichaam, vooral bij de ademhaling. Je voelt hoe de lucht instroomt en weer uitstroomt. Je voelt ook de beweging van je borst en je buik. Je laat nu in je opkomen, wat er opkomt: gedachten, gevoe­lens, emoties, geluiden, fysieke sensa­ties, herinneringen, beelden. Jij zit stil, maar je geest beweegt. Wat je in meditatie leert is: kijken naar het bewegen van de geest. Je ontdekt dat gedachten opkomen en ook weer verdwijnen. Ook gevoelens en emoties komen op en verdwijnen weer. Tot je merkt dat je iets hebt opgepakt; een gedachte, een emotie, een herinnering. Dat is okee, dat gebeurt gewoon. Je hoeft dat niet af te wijzen, je hoeft geen oordeel over goed of fout te hebben. Je hoeft je ook niet af te vragen waarom dat gebeurde. Je hoeft alleen de aandacht weer terug in je lichaam brengen, terug bij de ademhaling. Een keer, twee keer, tien keer: steeds weer dus. Dat is meditatie!

Aandacht, aandacht, aandacht
Als je mediteert, oefen je in aandacht. Dat leer je tijdens onze introductiecursus en daar ge je in de doorgaande groep mee door. Je leert zittend mediteren en ook lopend mediteren. Soms doen we enkele eenvoudige lichaamsoefeningen. En we drinken een kopje thee. Maar alles doen we met aandacht. Als je ’s avonds komt mediteren, hoef je niets anders te doen dan er te zijn. Laat je verrassen door inzichten die dan zomaar in jou kunnen opkomen. Laat je verrassen door de schoonheid en de rijkdom van het moment, van wat er nú, hier is.

Als je mediteert:

  • Ga je zien wat er in je omgaat en ga je jezelf beter kennen
  • Ontdek je de volheid van wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft
  • Ontdek je dat je gewone dingen altijd als nieuw kunt ervaren
  • Ontdek je dat gedachten maar gedachten zijn en lang niet altijd de werkelijkheid
  • Ontdek je dat je kunt wachten en niet meteen hoeft te reageren op impulsen
  • Ontdek je hoe je je steeds minder zomaar opgaat in je emoties en gedachten
  • Ontdek je hoe begrip, liefde en mededogen voor jezelf en voor anderen in jou groeien
  • Ontdek je dat er in jou een diepe stilte bestaat, voorbij het rumoer van alledag
  • Ontdek je en kun je ervaren wat in Zen je ware aard of je boeddha-natuur heet.

En ja, mediteren is ook gewoon jezelf ontspannen! Voel hoe de spanningen van een dag uit je lichaam en ook uit je geest kunnen wegvloeien. Daar hoef je niet eens zoveel voor te doen. Alleen moet jij wel de voorwaarden scheppen. Dat doe je door met regel­maat te mediteren. Dus: kom en leer mediteren!