Workshop Critical Alignment Yoga voor de onderrug

“Onderrugklachten zijn chronische pijnklacht nummer 1 in Nederland, wat aangeeft dat het daar heel vaak misgaat”, aldus Gert van Leeuwen, grondlegger van de Critical Alignment Yoga (CAY). Vervorming van de wervels in de lage rug en gespannen, verkrampte onderrugspieren kunnen de beweeglijkheid in de lage rug verminderen of zelfs blokkeren. De beweging wordt niet meer goed doorgegeven via de onderrug naar het bekken. Dat heeft consequenties voor hele alledaagse bewegingen zoals lopen, bukken of tillen.

In deze workshop onderzoek je hoe je met CAY aan de ene kant de onderrug weer kunt mobiliseren en aan de andere kant de onderbuik weer voldoende stabiliteit kunt geven (core of inner tube). Die twee factoren, mobiliteit en stabiliteit, zorgen ervoor dat je moeiteloos kunt blijven bewegen en dat je voorkomt dat er (opnieuw) pijnklachten ontstaan in de onderrug, heupen of rond de SI-gewrichten.

Ter hoogte van de onderrug bevindt zich het zwaartepunt van het lichaam, de “hara”. Vaak is dit zwaartepunt omhooggeschoven vanuit de onderbuik naar een plek hoger in het lichaam. Je zou kunnen zeggen dat we vaak letterlijk meer “in het hoofd” dan in het lichaam zitten, of dat we meer vanuit ratio leven en minder vanuit gevoel.

Meer mobiliteit en stabiliteit in het onderruggebied betekent daarmee ook dat je het zwaartepunt weer terugbrengt naar waar het hoort: in de onderbuik. Ontspanning en beweeglijkheid van de onderrug én kracht en coördinatie in de diepe buikspieren spelen hierbij een belangrijke rol.

In deze workshop vertel ik meer over de visie van CAY in relatie tot de onderrug, maar gaan we vooral ook oefenen. Dat geeft je meer begrip en gevoel in de spanning en ontspanning in jouw onderrug en je ontdekt wanneer de beweging goed doorgegeven wordt via de onderrug naar het bekken, de heupen en de benen. We gebruiken hiervoor de speciale hulpmiddelen uit de CA zoals het onderrugrolletje en het houten boogje.

Bij klachten willen we het liefst zo snel mogelijk van de pijn af zijn. CAY biedt geen ‘quick-fix’ maar laat je zelf op onderzoek uitgaan. Het is een proces wat soms gepaard gaat met vallen en opstaan. Het bijzondere is dat een klacht je op die manier veel kan leren. Het leert je iets over je lichaam, over de bron van je klachten en over je reacties op ongemak en stress. Ook als je geen klachten hebt, zul je veel leren van CAY. Het zijn oefeningen in ‘nietdoen’, ambities loslaten, oefenen vanuit openheid, zorgeloosheid en vertrouwen.

De workshop is geschikt voor iedereen, of je nu wel of geen ervaring hebt met CAY en of je nu wel of geen klachten hebt in het onderruggebied.

Maximaal aantal deelnemers: 9 – voldoende ruimte en aandacht voor iedereen.

Datum: zaterdag 17 oktober
Tijd: van 13.30 – 16.00 uur
Docent: Wieke Wiegersma
Kosten: 30 euro