Workshop Critical Alignment Yoga voor de bovenrug

De bovenrug is vaak een verzamelplaats van spanning zonder dat je je daar echt van bewust bent. Wél herken je misschien dat je soms last hebt van stijve, pijnlijke schouders, een stijve nek, hoofdpijn, of pijnlijke polsen (RSI-klachten). Deze klachten kunnen voortkomen uit een stijve bovenrug. Met andere woorden, als de bovenrug stijf is dan hoeft dat niet alleen voelbaar te zijn in de bovenrug zelf; klachten ontstaan juist vaak elders in het lichaam.

Stijfheid betekent dat we onze natuurlijk lichtheid en beweeglijkheid zijn kwijtgeraakt. Er is geen doorgifte van de beweging meer van wervel naar wervel. De beweging blokkeert ergens in het skelet, waardoor grote bewegingen zoals lopen, gaan staan of tillen niet meer goed uitgevoerd kunnen worden.

In de workshop Critical Alignment Yoga (CAY) voor de Bovenrug leer je hoe het zit met de beweeglijkheid in jouw bovenrug en schouders. Hoe ontstaat de spanning daar en hoe kom je er weer vanaf? Hoe kom je uit de negatieve spiraal van spanningsopbouw waar het lichaam vaak zelf niet meer uitkomt?

Met oefeningen waarbij we gebruik maken van speciale hulpmiddelen zoals een stripje, een rolletje, een houten boogje of een hoofdstandbankje, ga je op onderzoek uit. Waar zit de spanning en hoe kan je het loslaten? Wat zijn de onderliggende gewoontepatronen die maken dat je lichaam niet vanzelf meer herstelt?

Klachten zijn vervelend, we willen het liefst zo snel mogelijk van de pijn af zijn. CAY biedt geen ‘quick-fix’ maar laat je zelf op onderzoek uitgaan. Het is een proces wat soms gepaard gaat met vallen en opstaan. Het bijzondere is dat een klacht je op die manier veel kan leren. Het leert je iets over je lichaam, over de bron van je klachten en over je reacties op stress.

De grondlegger van CAY en CATherapie, Gert van Leeuwen, verwoordt het zo: “Bij een juiste manier van het beoefenen van asana’s komen we oog in oog te staan met onze ambities en ook met stress, want die is hiermee sterk verweven. Deze bewustwording van stress is een belangrijke stap voorwaarts, want het (uitvoeren van de oefening) creëert ruimte. Door een goede technische uitvoering van de oefening en door passief te blijven registreren, dus zonder proberen in te grijpen, zorgen de ruimte en de open aandacht ervoor dat de stress langzaam zijn greep verliest.”

Het zijn oefeningen in ‘nietdoen’, ambities loslaten, oefenen vanuit openheid, zorgeloosheid en vertrouwen.

De workshop is geschikt voor iedereen, of je nu wel of geen ervaring hebt met CAY en of je nu wel of geen klachten hebt in het bovenruggebied.

Maximaal aantal deelnemers: 9 – voldoende ruimte en aandacht voor iedereen.

Datum: zaterdag 26 september
Tijd: van 13.30 – 16.00 uur
Docent: Wieke Wiegersma
Kosten: 30 euro

NB op zaterdag 17 oktober is er een CAY workshop – onderrug.