Ria de Vries

Na een niet  afgeronde studie Nederlands heb ik de HBO-V gedaan en heb ik tot 2018 gewerkt als gespecialiseerd verpleegkundige, eerst op de hartbewaking daarna op de hartfalenpoli.

In 1998 werd bij mij MS geconstateerd. Een confrontatie die mij weer nieuwe wegen heeft doen inslaan, o.a. die van yoga. In eerste instantie bood yoga beoefening mij een manier om mijn lichaam op een prettige manier te bewegen en te voelen. Maar daarnaast merkte ik dat yoga mij ook een spiritueel pad bood dat mij deed beseffen dat ik mijn lichaam niet bén.

Deze ervaring inspireerde mij om de docenten opleiding bij Saswitha in Bilthoven te doen. Binnen deze opleiding heb ik me vooral verdiept in chakrapsychologie, adem en meditatie.

Verder heb ik een bijscholing stoelyoga gevolgd en een docenten cursus Yin Yoga. Ook volg ik met enige regelmaat cursussen in een ashram in India om mijn eigen beoefening te verdiepen.

Yoga is inmiddels het anker in mijn leven.

Door de MS heb ik de afgelopen jaren van heel veel dingen afscheid moeten nemen: het idee van een ‘gezond’ lichaam, van bewegingsmogelijkheden en in 2018 van mijn werk dat ik met heel veel plezier deed.

Yoga helpt mij met dit verlies om te gaan, het loslaten en kijken naar nieuwe mogelijkheden en aan te passen aan de nieuwe situatie

Ook zijn mijn yogabeoefening en dus mijn yogalessen veranderd omdat mijn lichaam de laatste jaren niet kan wat het voorheen wel kon. Ik heb mijn beoefening en lessen aan moeten passen aan de mogelijkheden die mijn lichaam wel heeft.

In mijn lessen is veel aandacht voor de adem en het navoelen van de oefeningen, waarbij  ik de cursisten uitnodig om te kijken naar mogelijkheden in plaats van naar obstakels.

‘Als je kunt ademen kun je yoga doen’

In de studio geeft ik de lessen rustige yoga, rustige yoga yin yang, stoelyoga. Ook kun je met mij in de studio een individuele afspraak maken voor een consult ‘adem en ontspanning’ of een privé les.