Annet Koenders

De allereerste yogales die ik gaf: de woorden kwamen vanzelf, de mensen die de les meededen werden blij, en daardoor ik ook. De energie stroomde volop. Het voelde zo goed en zo passend. Dat blijft. Tegelijkertijd merk ik dat het worstelen blijft. Ook ik word meegesleurd door de waan van de dag, zeker nu Yoga Studio Nieuwegein groeit. Heb soms moeite die stilte en aandacht te schenken aan mezelf. Dat wat ik bijdraag aan de mensen die in de studio komen, heb ik zelf ook nodig. En juist mijn worsteling maakt me misschien wel sterk, omdat ik weet hoe het werkt, en waarom anderen in de studio komen! Het verbindt ons met elkaar, en in die verbinding vinden we kracht!

In 2003 startte ik met het geven van yogalessen. Ik merkte hoe ik zo mijn enthousiasme over yoga aan anderen door kon geven. Ik vind dat nog steeds een zeer stimulerende en inspirerende ervaring. En sinds 2013 kan ik dat doen in mijn eigen Yoga Studio Nieuwegein!

Tijdens een commerciële carrière in de negentiger jaren kreeg ik last van stress klachten en gaf me op voor een cursus ontspanning. Het bleek yoga te zijn, dat wat ik altijd had gemeden, omdat ik het soft en zweverig vond. Maar na de eerste les was ik verbaasd over wat het bij me teweeg bracht. Ik voelde de spanning uit mijn lichaam wegglijden. Ik besloot wekelijks lessen te volgen. Ik leerde mijn lichaam kennen, ik voelde dat met behulp van de yogahoudingen ik beter contact kon maken met mijn lichaam, en daardoor ook met mijn gevoel. Mijn lichaamsbewustzijn groeide, en daarmee ook het besef van grenzen. Daardoor begon ik wijzere keuzes in mijn leven te maken.

De vierjarige opleiding tot yogadocent volgde ik bij de Yoga Academie Nederland te Amsterdam (YAN) waar ik ook de specialisatie zwangerschapsyoga afrondde. Daarnaast volgde ik de opleiding tot docent Poweryoga bij Tonnie Goes in Montfoort.

Ik blijf me scholen en verdiepen middels diverse workshops en bijscholingen. Dit alles brengt me nieuwe kennis en inzichten. Yoga blijft me boeien omdat het eindeloos is, zonder begin of einde. Je kunt er een leven lang mee bezig zijn zonder dat het ooit af of klaar is. Hoe diep je er ook in duikt, een bodem of eindstadium wordt nooit bereikt.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN)

Naast yoga, geef ik ook MBSR mindfulnesstrainingen. Ik volgde de opleiding bij het Instituut voor Mindfulness. Ik ben aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN) als categorie 1 trainer. Dit betekent dat zorgverzekeraars mijn training (deels) vergoeden.

In al mijn trainingen, lessen en workshops staat aandacht en tijd nemen voor jezelf centraal. Acceptatie van het lichaam en de grenzen die het aangeeft. Zo bereik je een diepere verbondenheid met jezelf. Zodat je eerder op signalen kunt reageren die het lichaam aanreikt.