Introductiecursus

In vier avonden maak je intensief kennis met meditatie & mindfulness. Ook leer je hoe je zonder last kunt mediteren. Elke les is er een korte inleiding, vooral gericht op het mediteren zelf en op de werking van de geest. Enkele thema’s zijn:

  • aandacht en concentratie
  • het effect van meditatie
  • piekeren en omgaan met stress en emoties.

In deze cursus kun je onderzoeken wat mediteren met jou doet. Er is veel ge­legen­heid voor uit­wisseling en vragen.

Na deze kennismaking kun je eventueel gaan deelnemen aan de doorgaande groep Meditatie & Mindfulness

Datum: woensdag 14, 21 februari en 7, 14 maart
Tijd: 19.30-21.00 uur
Docent: Geert Gerats
Kosten: 80 euro

Neem of nam je al deel aan een andere cursus bij ons? Dan krijg je € 20 korting!

 

De cursus wordt gegeven door Geert Gerats, zen-leraar. Deze cursus wordt dan ook vanuit de inzichten van het Zen boeddhisme gegeven.

Zen betekent concentratie/meditatie. Zen helpt je de werking van de geest te ontdekken. Ge­dach­ten, gevoe­lens en emo­ties zijn er altijd, maar ze hoeven ons niet in hun greep te hebben. Door innerlijke rust, min­der chaos in ons hoofd en minder piekeren bereiken we een gezonde balans. Zen laat je op een ande­re manier naar het leven te kij­ken. Een zenmeester zei: zen is water halen en hout hakken. Met andere woorden: zen ís ons dagelijkse leven, niet ongewoon en niet verheven. Het dagelijkse leven: hoe dat te leven. Daarover gaat zen.

Zazen betekent ‘zittend mediteren’, op een kussentje, op een bankje of op een stoel. De aandacht is bij de adem­haling en je ‘kijkt’ naar wat zich aan je voordoet. Als de aan­dacht afdwaalt, dan merk je dat op en ga je weer terug naar de ademhaling. Meditatie helpt te ontspannen en tot rust te komen, maar geeft ook inzicht in wat er zich in jouw leven afspeelt. Meditatie is een levenshouding, die je de hele dag door kunt beoefenen: leven op de ma­nier van Zazen. Zo brengen we meer stabiliteit en harmonie in ons leven.